‘We zijn alweer vijf jaar aan het tuinieren in de Boschveldtuin,’ vertelt Jeanne van der Kallen die er vanaf het begin bij betrokken is. ‘Zie je bij veel tuinen dat de belangstelling na enkele jaren afneemt, bij ons zie je het tegenovergestelde. Het gaat juist steeds beter. We hebben inmiddels 55 tuiniers en de tuin groeit en bloeit als nooit tevoren. Daar zijn we hartstikke trots op.’

Vier jaar vertoefde de Boschveldtuin aan de Paardskerkhofweg, nu sinds een jaar aan de Zernikestraat. Nicole Pakker, ook tuinier van het eerste uur: ‘De eerste plek was tijdelijk en maakt plaats voor nieuwe woningen. Nu zitten we hemelsbreed vijftig meter verderop direct naast Brede Bossche School Boschveld. Met een gebruiksovereenkomst voor onbepaalde tijd. Die vijf jaar Boschveldtuin – ons eerste lustrum – gaan we vieren. En dan openen we in een moeite door meteen de nieuwe tuin. Dat doen we op zaterdag 8 april van 15.00 tot 17.00 uur.’

Oase van rust

Vrijdagmiddag is de vaste tuinmiddag waarop de tuiniers elkaar treffen. De fruitbomen zijn net gesnoeid, struiken beginnen uit te lopen en de eerste voorjaarsbloemen staan er al fraai bij. De lentezon laat zich zien. De een schoffelt, de ander is bezig met compost en de kinderen geven met kleine gietertjes de planten water. Iemand spit, iemand harkt de grond los en weer iemand anders komt aanlopen voor een praatje. Een groepje bewoners overlegt hoe ze hun klus het best aan kunnen pakken. De groentezaden en bloembollen die bijen en vlinders aantrekken staan op tafel, naast de koffie- en theekopjes en de koektrommel voor later die middag. Je kunt je nu al goed voorstellen hoe mooi de Boschveldtuin er iets verder in het seizoen uit zal zien. Een wijkparkje van bomen, planten, bloemen, groenten en kruiden. Kleurrijk als Boschveld zelf en tegelijkertijd een oase van rust.

Hele week open

 ‘Onze tuinmensen zijn heel verschillend,’ legt Nicole uit. ‘Bewoners van alle kleur en met allerlei achtergronden. Van jong tot oud. De jongste zit op het kinderdagverblijf en de oudste is 85. De een komt altijd, de ander af en toe. We tuinieren in bakken en perken. Ieder in een eigen bak en gezamenlijk in de perken. Het is wel de bedoeling dat je je buurman helpt als dat nodig is en af en toe algemene werkzaamheden doet. Zo’n tuin doe je samen. Ook de kinderen van de naastgelegen Kindcentrum Boschveld hebben hun bakken in de Boschveldtuin. De tuin heeft een flinke watervoorraad en een composthoop. In het midden staan twee grote picknicktafels waar het goed zitten is. De tuin is de hele week open. Het is een wijkparkje voor heel Boschveld.’ 

Kom eens kijken

 Jeanne: ‘Op zaterdag 8 april hebben we feest. Wethouder Erik Logister doet de officiële aftrap en opent daarmee de nieuwe tuin. Het is zeg maar een ‘Bring your own high-tea’. Wij zorgen voor koffie, thee en limonade, de bezoekers brengen lekkers mee. De kinderen gaan bollen planten en zaadbommen maken. Dat en meer. Het wordt een leuke middag, dat staat nu al vast. Kom even een kijkje nemen. Op 8 april of anders op een vrijdagmiddag vanaf 15.00 uur. Dan zijn Nicole en ik er ook altijd en kunnen we het een en ander uitleggen en laten zien. Of mail of bel me even: info@boschveldtuin.nl of 073 621 64 38.


Opening Boschveldtuin Zernikestaat 2b op zaterdag 8 april van 15.00 tot 17.00 uur.

Tekst: Wim van Deurzen
Foto: Olaf Smit

Posted by Redactie